Как да облекчите настинката само за ден?

Ето как лесно да се излекувате

2019-12-03 16:30:00
Как да облекчите настинката само за ден?
Снимка: Pixabay

Времето става все по-студено и сезонът на настинките вече е тук. Ако просто сте настинали, не става въпрос за грип и не е нужна лекарска намеса, можете бързо да се възстановите, ако останете за ден вкъщи и спазвате някои правила. Ето и какви са съветите на "Тhe Sun".

 


Горещ душ сутринта

 

Вземете си топъл душ още след ставането от сън, дори да е рано. Горещият душ намаля кашлицата, защото парата прочиства запушените синуси, обяснява Рон Еклес, професор в Университета в Кардиф. Горещата вода може да облекчи болката в крайниците.

 

Снимка: Pixabay

 


Витамин С със закуската

 

Най-полезно е да поемете голяма доза витамин С сутрин. Може да си направите плодова салата от портокали и киви или да добавите боровинки към кашата, която хапвате за закуска. Зарежете кафето и чая, докато сте болни. Кофеинът ви дехидратира, което не е добре. Пийте много портокалов сок.

 

Снимка: Pixabay

 


Супа за обяд

 

Супата е вълшебна храна и не е лъжа, че тя може да лекува настинките. Ако сте болни, за обяд яжте топла супа. Тя е хранителна, в нея има много полезни съставки и ви кара да се чувствате по-добре, докато я хапвате.

 

Снимка: Pixabay


Пийте вода

 

Ако сутринта сте пили повече портокалов сок, на обяд и следобед заложете на вода. Много е важно да сте добре хидратирани, когато сте настинали. Ако ви дразни гърлото, водата може да облекчи болката. Не пийте алкохол, той също дехидратира.

 

Снимка: Pixabay


Ядки за следобедна закуска

 

Ядките са много засищащи. Бразилски орехи, бадеми, лешници - те са полезни и ще ви помогнат да подсилите имунната си система. Яжте ги следобед, ако сте огладнели след супата. Повечето ядки съдържат селен, който помпа имунитета, а протеините помагат на тялото да се бори с болестите.

 

 

Снимка: Pixabay

 


Къри за вечеря

 

Лютивото къри е перфектната вечеря, ако сте настинали. "Лютите подправки, като чилито, дразнят носната лигавица", казва специалистът Аманда Урсел. Така по-лесно ще издухате носа си и той ще се отпуши по-бързо.

 

Снимка: Pixabay


Спете поне 8 часа

 

Когато сте болни, трябва несъмнено да си легнете по-рано. Липсата на сън действа зле на имунната система - отслабва я. Завийте се добре и спете поне 8 часа, за да може организмът ви да има сили да се бори с болестта.

 

Снимка: Pexels

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия